Hírlevél
*Név:

*E-mail cím:


Sheila Gaiman interjú

 

Az egyik G a G&G-ből

jubileumi interjú Sheila Gaiman-nel, a G&G egyik alapítójával

Egy igazi angol hölgy: rendkívül kifinomult, kecses minden mozdulata, konzervatívan visszafogott a megjelenése, végtelen kiegyensúlyozottságot sugároz viselkedése, messziről érzékelhető testi-lelki harmóniája, de leginkább talán tiszta, nyílt tekintete az, ami elsőre megfogott benne. Sheila férjével, David Gaiman-el közösen a G&G vitamin alapítója. Innen is a cég- és márkanév: Gaiman&Gaiman, azaz G&G. Sheila- val a cég 50 éves jubileumi ünnepsége után készítettünk interjút.

Kedves Sheila, 2015-öt írunk és éppen most ünnepeltük meg közösen a G&G vitamin 50 éves jubileumát. Elmesélné, hogy mindez hogyan kezdődött?

1956-ban okleveles gyógyszerészként végeztem, majd egy londoni egyetemi korházban helyezkedtem el. Közben szívesen végeztem helyettesítő munkát különböző gyógyszertárakban Londonban és más városokban is, melynek révén rengeteg különböző tapasztalatot szereztem, és pontosan láttam azt is, hogy az orvosok akkoriban milyen gyógyszereket írtak fel a betegeiknek. Pár évvel később, 1965 végén eljutott hozzám egy amerikai írás a vitaminokról, amelyben az E-vitamin ajánlott napi adagjaként 600mg-ot javasolt a szerző. Én pontosan tudtam, hogy ilyen dózisú készítmény nem létezett akkoriban Angliában. Azokban a ritka esetekben, amikor E-vitamint írtak fel valakinek, a dózis csak 3mg körül mozgott és beszerezni is nehéz volt, mivel abban az időben szinte nem is használtak még vitaminokat az Egyesült Királyságban. A korábban említett, vitaminokról szóló anyagban az is benne volt, hogy az E-vitamint legjobb egy 100mg B1-vitamint, kalciumot és 500mg C-vitamint tartalmazó komplex kíséretében szedni. Természetesen ilyen készítmény sem létezett akkoriban nálunk és én rögtön tudtam, hogy ha mi, a családom és a barátaink az amerikai anyagban leírtak szerint akarunk vitamint szedni, akkor először létre kell hoznunk ilyen termékeket itt Angliában is. Az egészet izgatottan elmeséltem férjemnek, David-nek, aki nagyon jó ötletnek tartotta ezt. A vitaminok étrend-kiegészítőknek minősültek és David korábban pont az élelmiszeriparban dolgozott. Szükségünk volt egy gyártóra, aki előállítja nekünk ezeket a nagy dózisú vitamin készítményeket, és én találtam is egyet a gyógyszerészeti folyóirat aktuális havi számában. Ez még jobban fellelkesítette David-et, aki gyorsan meg is látogatta a céget és megegyezett velük, hogy gyártsanak nekünk nagy dózisú E-vitamint és a B1-kalcium-C-vitamin formulát. Mi voltunk az elsők Angliában, akik piacra dobták ezeket a fajta termékeket, és habár eredetileg csak a családnak és barátainknak szántuk őket, ahogy a hír terjedt, hamarosan rendelések futottak be a világ minden tájáról, és mi pedig bővíteni kezdtük a termékkínálatunkat. Ezt manapság már kevesebben tudják, de magát a napi vitamincsomagot, mint terméket, férjem, David találta ki 1972-ben. Ez a termék a naponta átlagosan szükséges, különálló vitamin és ásványi anyag kapszulákat jelentette egy kicsi műanyag tasakba összecsomagolva. Mára ez a formátum nagyon népszerűvé vált, és a világban sokfelé látható. 1973-ban megnyitottuk első üzletünket a cégünknek is otthont adó East Grinstead  városában,  a  belvárosi  High  Street-en.  A  bolt  és  a  forgalom csak nőtt és nőtt, ami mindig újabb és nagyobb létesítmények nyitását tette szükségessé. Végül akkorára nőttünk, hogy létre tudtuk hozni saját gyárunkat, ahol már mi magunk gyártottuk a vitaminjainkat. Végre teljesen kontrollálni és biztosítani tudtuk a G&G termékek legmagasabb minőségi szintjét – és ez az, amire azóta is a leginkább fókuszálunk.

(az interjú a kép alatt folytatódik)

Visszatekintve az elmúlt 50 évre, melyek azok a pillanatok, amikre a legbüszkébb?

Több ilyen pillanat is az eszembe jut. Nagyon büszke voltam, amikor megnyitottuk első gyárunkat, és arra is, hogy a szalagot a város polgármestere vágta át. Emlékezetes volt az is, amikor egykori parlamenti képviselőnknek, Nicholas Soames-nek – aki egyébként Winston Churchill unokája -, segítségre volt szüksége a közösségben és  férjem  David  a  G&G  igazgatósági  termét  átengedve,  hozzájárult a   szükséges   találkozók   lebonyolításához.   Nagyon   büszke   voltam, amikor David-et és engem meghívtak Oroszországba, hogy a Detox Program levezetésével segítsünk a csernobili katasztrófa sugárfertőzött áldozatainak felépülni állapotukból. Saját társadalmi munkánkon túl, az ehhez szükséges vitaminokat is mind a G&G adományozta. A sikeres programot Szibériában és Kazahsztánban is folytattuk, sőt segítettünk a Vietnámban bevetett „Agent Orange” vegyifegyver áldozatainak is. A mostani időszakból merítve, büszke vagyok az Essential Food nevű kiváló termékünk által elnyert rangos díjakra és a tavaly gyönyörűen felújított gyárépületünkre is. Nagyon büszke voltam az 50 éves jubileumi ünnepségünkre, hogy ennyi barátunk, partnerünk eljött a világ legkülönbözőbb országaiból, és mindenek felett büszke vagyok a G&G termékek magas minőségére, továbbá arra, hogy mennyi embernek segítettek már az elmúlt évtizedek során. 

Sajnos David 2009 óta már nincs velünk, de befolyása a mai napig érződik a cégben. Ön szerint mi az ő szellemi öröksége?

Soha nem néztem ezt meg idáig, de a legfontosabbnak azt gondolom, hogy David mindig a „gondolkodj nagyban” elvet követte és ez mindenképpen jelen van most is a cégben. A másik rá jellemző dolog az volt, hogy akárhová is ment, mindig jó barátságokat kötött. Például a legelső gyártó partnerünk 1966-ból, még mindig a barátunk, sőt részt vett a jubileumi partin is. Ezt a szellemiséget megőrizve, mi a G&G-nél inkább barátokkal szeretünk együtt dolgozni, mint pusztán „ügyfelekkel” és „munkatársakkal”. Nem véletlen, hogy nálunk a munkatársak sok évet eltöltenek – többen akár évtizedeket is. David legjobban azt szorgalmazta, hogy a lehető legjobb minőségű vitaminokkal a lehető legtöbb embernek segítsünk jó egészségben élni. Ennek megvalósítása a mai napig is folytatódik.

A G&G egy teljesen független, 100%-ban családi vállalkozás. Mostanra a családja harmadik generációja is már aktívan hozzájárul a G&G sikeréhez. Miért fontos függetlennek lenni és mik az előnyei annak, hogy a cég egy család kezében van?

Azért nagyon fontos a függetlenség, mert a G&G eredeti szándékait és céljait csak így tudjuk valóra váltani. David határozottan nem akarta azt, hogy a cég a nagy gyógyszergyárak kezébe kerüljön, melyek arra használták volna, hogy a mellékhatásokkal rendelkező saját termékeiket legyártsák, miközben a mi általunk létrehozott természetes és egészséges termékek eltűntek volna a süllyesztőben. Ebben az egész családunk egyetért és a családon belüli affinitás érezhetően szétterjed a cégben is.

Hogyan látja a G&G jövőjét?

Azt vizionálom, hogy a G&G termékeket még több és több országban egyre nagyobb számban használják az emberek, hogy jó egészségnek örvendjenek. Örülnék annak is, ha a G&G képviselői beszédeket tartanának hazájukban a vitaminok előnyeit népszerűsítve és ezáltal még több emberhez eljuttatva az igazságot.

Kedves Sheila, köszönjük az interjút és minden jót kívánunk Önnek!