Hírlevél
*Név:

*E-mail cím:


Víz

AZ ÉLETET ADÓ VÍZ

Próbálja meg elképzelni az életet víz nélkül!

Belegondolt?

Ugye elég nyilvánvaló, hogy víz nélkül elképzelhetetlen lenne az élet!

Ez az egy oxigén és két hidrogén atomból álló molekula (H2O) bolygónk és testünk legértékesebb lét- és alkotóeleme. Földünk felszínének 71%-át víz borítja és hasonló módon az emberi test több mint kétharmadát szintén ez az elem alkotja.

Gondoljunk bele! Egy 80kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 liter vizet tartalmaz. Továbbá egy ember évente kb. 1000 liter folyadékot iszik meg és a veséken naponta hozzávetőlegesen 180 liter testnedv folyik át. A szervezetünket alkotó kb. 13 milliárd sejt úgymond vízbe ágyazva dolgozik. Alapvetően minden élettani működésünkhöz folyadékra van szükségünk.

Milyen feladatokat lát el a víz szervezetünkben?

-fontos a test hőmérsékletének szabályozásánál

- részt vesz az anyagcserében: egyrészről táplálja a sejteket - tápanyagokat, többek között vitaminokat, ásványi anyagokat szállít és oxigént juttat a sejtekbe, másrészről kiváló oldó hatása révén képes megtisztítani kötőszöveteinket azáltal, hogy kioldja belőlük a lerakódott káros elemeket

- átmossa a veséket és eltávolítja a salakanyagokat - hidratálja, rugalmassá és feszessé teszi a bőrt, eltávolítja a ráncokat, ugyanis a sejtek és a szövetek számára támasztó és töltőanyagként szolgál

- fontos szerepet játszik az ideális testsúly elérésében és fenntartásában, mivel felgyorsítja az anyagcserét melynek révén a szervezet lényegesen több kalóriát éget el

- szabályozza a vérnyomást, védi a szívet, meggátolja az érelmeszesedés kialakulását

- gátol bizonyos daganatos folyamatokat

 

KISZÁRADUNK ANÉLKÜL, HOGY ÉSZREVENNÉNK…

Tudta, hogy egy dehidratált, azaz vízelvonásban szenvedő társadalom vagyunk?

Vannak köztünk olyanok, akiknél a probléma már ott kezdődik, hogy eleve a szükségesnél kevesebb mennyiségű folyadékot juttatnak be szervezetükbe, azonban a legtöbb ember nem iszik túl keveset, hanem nem a megfelelőt. A koncentrált tápanyagokat tartalmazó italok: a tej, a cukorral vagy sóval ízesített üdítőitalok, a rostos gyümölcslevek inkább ételnek számítanak, mivel feldolgozásuk további vizet igényel és ezért növelik testünk vízszükségletét. A kávé, a tea és az alkoholos italok valójában vízrablók, mivel vízhajtó hatásúak és így kivonják testünkből a folyadékot. Ilyenkor a megtévesztő az, hogy ezek az italok anélkül oltják a szomjunkat, hogy közben igazán pótolnák szervezetünk vízhiányát. Kiszáradunk anélkül, hogy észrevennénk!

 

A legutóbbi kutatások szerint napi tiszta víz igényünket a következő képlet segítségével számolhatjuk ki:
testsúly kg x 0,04 liter = a napi folyadék szükséglet.

 

Ha ez nincs meg, a következmény: lerakódott mérgek, salakanyagok, alacsonyabb oxigénszint, fáradtságérzés, emésztési zavarok, esetleg gyomor-, és bélfájdalmak, fejfájás, hosszabb távon pedig izületi problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés, bőrproblémák, ráncosodás, gombás betegségek, daganatok kialakulása. Gondoljon bele: már 2%-os folyadékveszteség esetén is 4-8%-kal csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség!

 

MILYEN VIZET NE IGYUNK?

Azzal mindannyian egyetértünk, hogy szervezetünknek elegendő mennyiségű folyadékra van szüksége, mégpedig JÓ MINŐSÉGŰ, TISZTA IVÓVÍZRE! Évente kb. 1000 literre. Jó minőségű, tiszta ivóvíz? Hol találunk ilyet? A legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás a csapból folyó víz fogyasztása lenne. Az ivásra használt csapvíz azonban legtöbbször sem ízében, sem szagában, sem állagában nem jó és ezért szinte ösztönszerűen kerüljük fogyasztását. Ha mégis iszunk belőle, az nem esik jól és utána nem kívánunk többet. Az önvédelmi mechanizmusunk beindulása egyáltalán nem alaptalan, hiszen a csapból folyó víz közel sem olyan tisztaságú, állagú mint amilyennek lennie kellene.

Milyen káros anyagokat, szennyeződéseket találunk a mai magyar csapvízben?

- A fertőtlenítésre használt klór illetve annak vegyületei, melyek minden élő szervezetre mérgező, igen agresszív, rákkeltő hatású anyagok

-a vízvezetékrendszerben található gombák, baktériumok, illetve az ezek semlegesítésére bevetett „adalékanyagok” maradványai

- a mezőgazdaságban használatos növényvédő-, és rovarirtó szerek maradványai

- egyéb vegyszermaradványok

- gyógyszermaradványok

- ipari szennyeződések (pl.: higany, azbeszt, ólom)

- egyéb nehézfémek

Hát ez meglehetősen kiábrándító!

Mi tehát a megoldás?

Mit igyunk ha nem a hegyekben és nem egy forrásvíz szomszédságában élünk?