Öli az izmokat a fogkrémadalék

Öli az izmokat a fogkrémadalék

Számos kozmetikai termékben, fogkrémben, szappanban megtalálható a fertőtlenítő hatású  triklozán adalék, amely amerikai kutatók most közzétett eredményei szerint jelentősen rontotta az izomfunkciókat állatkísérletekben.

 

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett tanulmányban egereken és halakon tesztelték a baktérium- és gombaölő tulajdonságú szintetikus vegyületet. A kísérleti állatokat olyan mennyiségben tették ki a triklozán hatásának, amennyi naponta átlagosan egy ember szervezetébe juthat. Az állatok izomfunkciói – köztük a szívizmok működése – olyan mértékben romlottak, hogy a halak még úszásra is képtelenné váltak.

 

„A triklozán szinte mindenki otthonában jelen van, és mindenütt elterjedt környezetünkben. Ezek az eredmények szilárd bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a vegyület aggodalomra ad okot mind az emberi egészség, mind a környezet szempontjából" – magyarázta Isaac Pessah kutatásvezető, a davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa.

 

Az egérkísérletekben a vegyszer alkalmazása után 20 perccel az altatásban lévő állatok szívfunkciói akár 25 százalékkal is csökkentek. A tanulmány szerzői szerint bár a triklozánt nem gyógyszerként jegyzik, hatása olyan jelentős volt az állatmodellekben, mint egy erőteljes szívideg-nyugtatószeré. „Meglepődtünk azon, hogy milyen nagy mértékben romlott az izomaktivitás a nagyon különböző szervezetekben, ráadásul mind a vázizomzatban, mind a szívizomban" – idézte Bruce Hammockot, a tanulmány társszerzőjét a Daily Telegraph című brit napilap.