A gyomor savas, mégis lúgosít

A gyomor savas, mégis lúgosít

Hogy is van ez?

 

Igen. A gyomor lúgokat termel, bár ő a legsavasabb szerv. A lúgokra szüksége van az emésztőszerveknek, hogy emésztőnedvet készítsenek (máj, epe, hasnyálmirigy, belek) és természetesen a testnek, hogy lúgosítsa, elsősorban a kötőszövet. Ha nincs lúg, jön a betegség.


A mai életvitel mellett, pedig nem áll rendelkezésre bőséges bázisforrás, tehát a lúg kevés.

 

Tehát a gyomor sósavat, gyomorsavat termel, pH-értéke 2,8 és 1,2 közt mozoghat. Gyomrunknak konyhasóra, szén-dioxidra és vízre van szüksége ehhez a művelethez, amelynek során a klór és a hidrogén sósavvá vegyül. Ugyanakkor kialakul egy másik vegyület is, amely nátriumból, nitrogénből, szénből és oxigénből épül fel — ez a szódabikarbóna, ami egy lúg, vagy bázis.

 

Egy gramm sósavval így 2,3 gramm szódabikarbóna jön létre. Ha nincs elegendő bázis a testben, a gyomor több konyhasót bont fel, így termeli meg azokat a bázisokat, amelyekre sürgős szüksége van. Ám eközben természetesen még több gyomorsav jön létre, amelyre most semmi szükség, és amely gyomorégést okoz. Ha ilyenkor eszünk egy keveset, többnyire elmúlik a gyomorégés, mert a gyomorsav elegyedik a táplálékkal, de ennek következtében több gyomorsav is termelődik, így a túl sok sav még több savat eredményez.

 

Ha a gyomor már nem bír a savakkal, egy részüket leadja a nyombélnek. Ennek köszönhetően csökken ugyan a gyomor savkoncentrációja, de mindez további savtermeléshez vezet, amire a nyombél fekélyekkel válaszol. Vagyis, ha sok a sav, akkor a gyomor pH-ja eltolódik egy még savasabb irányba, ez melegágya a Helicobacter pylori elburjánzásának és a gyomorfekélynek, később maródás keletkezhet a nyelőcsövön, ami rákot okozhat. Vese megbetegedések is felléphetnek, hiszen a vesék fontos pufferoló szervek.

 

Tessék megérteni, hogy a gyomorsav veszélyes segélykiáltás, aminek a kódolása: tessék nekem bázisokat adni!

 

 Ne hagyja figyelmen kívül gyomortüneteit!