|
||||||||
|
Az egészséges életmódnak és vele együtt az egészséges táplálkozásnak egyre nagyobb szerepe van mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás ajánlásai között megtalálható a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására vonatkozó állásfoglalás is.
A folyadékvesztés víz és ásványi sók vesztését jelenti, amelyeket pótolni kell. Ez változatos, a vizet, a szükséges vitaminokat és ásványi sókat, valamint a nyomelemeket egyaránt tartalmazó étrenddel és folyadékfogyasztással oldható meg.
Folyadékháztartás a szervezetben
A szervezet víztartalma a korral előre haladva csökken. Az újszülött szervezete 72%-ban, a felnőtté átlagosan 60%-ban, míg az idős emberé 50%- ban tartalmaz vizet, amelynek legnagyobb mennyisége sejten belül, kisebb része sejten kívül - vérplazma, nyirok, vizelet, valamint egyéb testnedvek (nyál, emésztőnedvek, orrváladék, könny és izzadság) - található.
A víz élettani szerepe a szervezetben nagyon összetett és sokrétű:
Felvett folyadékmennyiség:
Összesen: 2500 ml.
Leadott folyadékmennyiség:
Összesen: 2500 ml
Az egyensúlyi állapotot egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szauna, a sírás, a láz, a hasmenés vagy éppen a hányás.
Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).
A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Tudatos folyadékpótlás esetén ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra. Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára, napi tevékenységünkbe iktassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.
Napi folyadékszükséglet (folyadékpótlás) kielégítésére táplálkozásélettani szempontból legalkalmasabb:
Fekete Krisztina dietetikus, Országos Egészségfejlesztési Központ