A folyadékfogyasztásról

A folyadékfogyasztásról

Az egészséges életmódnak és vele együtt az egészséges táplálkozásnak egyre nagyobb szerepe van mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás ajánlásai között megtalálható a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására vonatkozó állásfoglalás is.

 

A folyadékvesztés víz és ásványi sók vesztését jelenti, amelyeket pótolni kell. Ez változatos, a vizet, a szükséges vitaminokat és ásványi sókat, valamint a nyomelemeket egyaránt tartalmazó étrenddel és folyadékfogyasztással oldható meg.

 

Folyadékháztartás a szervezetben


A szervezet víztartalma a korral előre haladva csökken. Az újszülött szervezete 72%-ban, a felnőtté átlagosan 60%-ban, míg az idős emberé 50%- ban tartalmaz vizet, amelynek legnagyobb mennyisége sejten belül, kisebb része sejten kívül - vérplazma, nyirok, vizelet, valamint egyéb testnedvek (nyál, emésztőnedvek, orrváladék, könny és izzadság) - található.

 

A víz élettani szerepe a szervezetben nagyon összetett és sokrétű:

  • lehetővé teszi a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét,
  • szabályozza a vérnyomást,
  • részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldásában, szállításában,
  • alakítja a sav-bázis egyensúlyt,
  • fenntartja az ozmotikus nyomást,
  • közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletében.
  • A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van.

 

Felvett folyadékmennyiség:

  • táplálékkal kb. 800 ml,
  • folyadék formájában kb. 1400 ml,
  • oxidációs folyamatból kb. 300 ml.

Összesen: 2500 ml.

 

Leadott folyadékmennyiség:

  • vizelettel kb. 1400 ml,
  • bőrön keresztül párolgással (izzadás nélkül) kb. 600 ml,
  • légzéssel 300 ml,
  • széklettel 200 ml.

Összesen: 2500 ml

 

Az egyensúlyi állapotot egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szauna, a sírás, a láz, a hasmenés vagy éppen a hányás.
Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).

 

A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Tudatos folyadékpótlás esetén ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra. Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára, napi tevékenységünkbe iktassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.

 

Napi folyadékszükséglet (folyadékpótlás) kielégítésére táplálkozásélettani szempontból legalkalmasabb:

  • a jó minőségű víz és ásványvíz,
  • a gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül, minél nagyobb rosttartalommal,
  • a gyümölcstea és gyógytea,
  • a tej és a folyékony tejtermékek - kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt, tejeskávé, kakaó,
  • a levesek, a főzelékek, a mártások,
  • valamint a szilárd élelmiszerek.

 

Fekete Krisztina dietetikus, Országos Egészségfejlesztési Központ