Miért csak az Omega-3 olajat kell pótolni?

Miért csak az Omega-3 olajat kell pótolni?

1930-as években a kutatók rájöttek, hogy az összes növényben vagy állatban fellelhető zsír kö­zött csak kettő van, amelyhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia. E kettő közül az egyik az omega-3 olajok, a másik pedig az omega-6 olajok családjába tartozik.

 

Ha ezeket az alapvető zsírsavakat elhagyjuk az étkezésünkből, az egészségünk láthatja kárát - ugyanúgy, mint amikor a vitaminokat vagy az ásványi anyagokat hagyjuk ki. 

 

A kulcsszó az „alapvető", ami orvosi nyelven azt jelenti, hogy ezek a zsírok feltétlenül szükségesek az egészséges élethez. A modern étrend azonban túl sok omega-6 olajat tartalmaz az omega-3 olajhoz képest.

 

Az étkezési szokások az ipari forradalom óta jelentősen megváltoztak. Ezen változások közül kettő - hogy túl sok, húsokból származó telített zsiradékot, illetve túl kevés telítetlen zsiradékot fogyasztunk - a kutatások szerint igen rosszat tesz a szívnek.

Az 1950-es években az orvosok ar­ra kezdték biztatni az embereket az Egyesült Ál­lamokban, hogy több telítetlen zsiradékot egye­nek. Az omega-3 olajokról viszont elfelejtkeztek. Az élelmiszeripar vagonszám termelte a többszö­rösen telítetlen olajokat, mind

kereskedelmi, mind otthoni háztartási célokra.

 

Az országot el­árasztották a kukorica-, a mogyoró-, a kendermag-, a napraforgóolajok, melyek mind tele van­nak omega-6 olajjal, viszont igen kevés omega-3 olajat tartalmaznak.

 

Érthető ez az egyoldalúság, hiszen akkoriban jóval kevesebbet tudtak az alapvető zsírsavakról, mint a már évtizedekkel korábban felfedezett vi­taminokról. Nemcsak arra kellett rájönniük a tu­dósoknak, hogy milyen összetettek a zsírsavak, de még gyerekcipőben járt az a technológia is, mellyel az emberi szövetekben mérni és analizál­ni tudták őket. Könnyű volt hát a kutatóknak a korábbi, omega-3 olajokkal foglalkozó kutatásokat abbahagyni és inkább a ,,szívet megmenteni” hivatott omega-6 olajokra koncentrálni.

 

Miközben az omega-6 olajak (kukorica-, a mogyoró-, a kendermag-, a napraforgóolajok)  szív­megmentő hatását dicsérték és elhanyagolták az" omega-3 olajokat, elérték, hogy naponta 10-30-szor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3 olajat. Ennek most kezd beérni az eredménye, ami sajnos nem más, mint hogy az emberek még betegebbek lettek.

 

Az omega-6 olajak magas szintje az omega-3 olajok kiegyensúlyozó hatása nélkül pontosan azoknak a betegségeknek a kialakulását segíti elő, amelyeket megelőzni volt hivatott. Igen, ide tartozik a szívbetegség, az allergia, az asztma, az autoimmun rendellenességek, a túlsúlyosság, a cukorbetegség és a depresszió, sőt a rák is.

 

Egy fontos, 1997-ben Japánban végzett kutatás arról számol be, hogy Japán történetében most először kezdett nőni ezeknek a betegségeknek a száma, ahogy az emberek elkezdték nyugati mintára át­alakítani az étrendjüket, és több omega-6 olajat fogyasztanak.

Sok, ezzel a problémával foglalkozó kutató meg van győződve arról, hogy egészségünk meg­őrzéséhez az omega olajok olyan arányára van szükség, melyben az omega-6 olajokból csak há­romszor annyit fogyasztunk, mint az omega-3 olajokból. Gyógyító célokra pedig az egy-egy arány javasolt. Mindez úgy tehető még érzékletesebbé, ha elképzeljük, hogy vadászó-gyüjtögető őseink mindkettőből ugyanannyit fogyasztottak. Ez az arány tűnik tehát a legideálisabbnak a tes­tünk számára.

 

A természet nyilvánvalóan úgy rendezte, hogy mindkét zsírsavcsaládra szükségünk legyen. Egyensúly - erről szól az egész, s éppen ez az, ami sok ember étrendjéből hiányzik.

 

Szerencsére az 1970-es években felfigyeltek arra a tényre, hogy milyen hihetetlenül kevés szívbetegség fordul elő a grönlandi eszkimók kö­rében annak ellenére, hogy rengeteg zsírt esznek. Kiderült, hogy az általuk fogyasztott zsír tele van az oly sok ideig mellőzött omega-3 olajokkal, melyek az étrendjük legnagyobb részét kitevő halakból és kagylókból származik. Ezek a hírek újabb kutatási lázat ébresztettek.

 

Végül is ezek a kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az emberek számos problémája - rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenessé­gek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus - részben abból ered, hogy nem fo­gyasztanak elegendő omega-3 olajat.