Óriás bébik születnek a terhes vitaminok miatt?

Óriás bébik születnek a terhes vitaminok miatt?

Terhesség előtt, illetve alatt a nőknek fokozott vitaminbevitelre van szükségük. Vannak, akik ezt táplálkozás útján próbálják bejuttatni, és eszük ágában sincs táplálék-kiegészítőket magukba tömni, de szép számmal akadnak olyanok is, akik már a várandósság előtt különböző készítményeket szednek. A kérdés annyira nem egyszerű, hogy még az orvosok sem mindig értenek egyet abban, hogy a terhesség elején, végén, vagy végig érdemes-e szedni vitamint, és mikor milyet.

 

 

 

Többek között ezekre a vitaminokra van szüksége

 

Folsav: ha rangsorolni kéne azokat a vitaminokat, melyek elősegítik a magzat egészséges fejlődését, akkor a folsav az első helyen szerepelne. Szedését már a terhesség előtt 2-3 hónappal érdemes elkezdeni, mivel csökkenti a nyitott gerinc és még sok más fejlődési rendellenesség kialakulásának kockázatát. De hogy miért is érdemes ügyelni a folsav pótlására? Röviden azért, mert a terhesség elején olyannyira megnő a szervezet folsav igénye, hogy egyedül táplálkozással szinte lehetetlen kielégíteni. Ma már rengeteg készítmény közül lehet választani, leggyakrabban 3 mg-os kiszerelésben.
Vas: vasat leginkább a vashiányos, illetve vérszegény kismamáknak ajánlanak – és bizony közel minden harmadik terhes nő vashiányos. Tehát pótlása kiemelkedően fontos, mivel egyrészt várandósság alatt megnő a vér mennyisége, másrészt pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magzat elegendő oxigénhez jusson, ezért hiányában komoly fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.   
C-vitamin: a magzatvédő vitaminok közül természetesen nem hiányozhat a C-vitamin sem. Hatása igen sokrétű, mivel segíti a vas felszívódását, fokozza az ellenálló képességet, és védi a sejteket és a vérereket is. Ráadásul rendszeres szedésével csökkenti a kismamánál a vérzések előfordulását, és a vetéléstől is véd. Ennek ellenére túlzott szedését mégsem ajánlják a szakemberek, mivel bár vízben oldódó vitaminról van szó, növeli a koraszülés kockázatát.
B-vitaminok: megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e külön B-vitamint szedni, mivel túladagolása – kb. napi 500 mg- problémákat okozhat. Azonban azt azért nem árt hozzátenni, hogy ha valaki nem haladja meg a napi mennyiséget, akkor csökkenti a terhesség alatti rosszulléteket, ráadásul a nyúlszáj kialakulásától is véd.
A-vitamin: bár az A-vitamin fontos a magzat fejlődése szempontjából, azonban ha lehet, inkább táplálkozás útján oldja meg ennek bevitelét, ugyanis túladagolása gondokat (pl. fejlődési rendellenességeket) okozhat - éppen ezért a terhesség ideje alatt ne fogyasszon mértéktelenül májat, mivel abban rengeteg az A-vitamin! Ezért sokak szerint jobb, ha odafigyel az étkezésére a tablettaszedés helyett, és elegendő mennyiségű répát, sütőtököt, és tojást fogyaszt.

 

Sokan vannak, akik egyszerűbbnek látják, ha nem külön-külön kapkodják be a vitaminokat, hanem speciálisan erre a célra kifejlesztett készítményeket szednek, melyekben megtalálhatóak a legfontosabb anyagok. Ezek a termékek igencsak megosztják a közvéleményt, ugyanis sokan vannak, akik úgy gondolják, megfelelő táplálkozás mellett teljesen felesleget a szedésük, ráadásul óriás bébik születnek tőlük. Ellenben a másik csoport pedig azzal érvel, hogy manapság az ételek – köztük a gyümölcsök, zöldségek- már nem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi anyagot, mint régebben. Így a döntés nehéz, tehát mindenki a saját belátása szerint dönt. De hogy miként vélekedik erről a nőgyógyász?

 

"A terhes vitamin szedését már a terhesség tervezésekor érdemes elkezdeni szedni, hiszen mikorra a menstruáció kimaradásából kiderül a várandóság ténye, már 15-20 napja fejlődik a magzat. Amennyiben ez nem sikerül, például azért, mert nem kifejezetten tervezett, de kívánt terhességről van szó, akkor az első pozitív tesztnél érdemes elkezdeni. A legfontosabb a terhesség első 12 hetében szedni őket, utána már nem kell feltétlenül a baba megszületéséig. A vitaminok közül az első számú a B11 vitamin (folát, folsav), valamint a C vitamin, a D-vitamin, az A-vitamin, valamint a jód (és még számos vitamin és nyomelem, amelyek szerencsére az összes forgalomban lévő magzatvédő vitaminban megtalálhatóak)."- mondja dr. Vleskó Gábor nőgyógyász. 

 

A szakértő elmondta, nem igaz, hogy a terhes vitamin szedésétől óriás bébik születnének. Ez egy tévhit, ami valószínűleg azért alakult ki, mert egy nagy baba születésekor egyből eszébe jut valakinek, hogy biztosan a terhes vitamin okozta, azonban a genetika sokkal fontosabb tényező.

 

Ugyanakkor a kérdésben még az orvosok között sincsen teljes egyetértés: a megkérdezett szülészek között olyan is van, aki azzal érvelt, hogy a terhesség elején a folsavat leszámítva felesleges a vitaminpótlás, hiszen a grammokban-párdekákban mérhető súlyú magzat vitaminigénye még nem terheli meg az anya szervezetét. A harmadik trimeszterben viszont, amikor a magzat már jó nagy, a vitaminszükséglet is megnő, amit érdemes lehet terhes vitaminokkal pótolni. Azzal ez az orvos is egyetértett, hogy teljes tévedés azt gondolni, a vitaminok szedésétől óriás bébik születnének.