Télen is kell a hat-nyolc pohár folyadék

Télen is kell a hat-nyolc pohár folyadék

Ha egész nap nem iszunk, az ronthatja a szervezet védekező képességét, figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa, aki szerint az sem segít, ha este, kampányszerűen próbáljuk a nap közben elmaradt folyadékot pótolni.

 

Bár a kérdés inkább nyáron, kánikula idején szokott előkerülni, a szakember szerint az őszi-téli időszakban a tudatos folyadékfogyasztással is segíthetjük az immunrendszer működését. Ha legalább 6-8 pohár vizet iszunk naponta, akkor nagyban elősegítjük a megfelelő mennyiségű gyomorsav képződését, ami az élelmiszerekkel bejutó kórokozók elpusztításában segít. Ugyanakkor a napi szinten elfogyasztott vízmennyiségtől függ az is, hogy a fűtés vagy a szél miatt könnyebben kiszáradó orr- vagy szájnyálkahártyán mennyire könnyen jutnak át a kórokozók.

 

Ugyanakkor természetesen nem csak a víz jó, a szakember szerint a különböző, gyógynövényekből készült teák, illetve a gyümölcslevek fogyasztása is jótékony hatású lehet. „Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében frissen facsart vagy 100%-os gyümölcs és zöldségtartalmú leveket fogyasztani vitamin, és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ez utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban hígítjuk őket” – áll a Semmelweis Egyetem által kiadott közleményben. Szintén jó hatással van a szervezetre a színes zöldségekből és gyümölcsökből, például céklából, paradicsomból, sütőtökből, brokkoliból, áfonyából, kökényből, vörös szőlőből készült italok fogyasztása.

 

Nem mindegy azonban, hogy mikor isszuk meg ezt a hat-nyolc pohárnyi folyadékot. A legszerencsésebb, ha a mennyiséget egész napra elosztva, alkalmanként nagyjából egyenlő mértékben fogyasztjuk. Ha az egész napi szomjazást este nagy mennyiség ledöntésével próbáljuk pótolni, a szervezetünket stresszhelyzet elé állítjuk, és ezzel a kívánttal pont ellentétes hatást érünk el.