Mik azok az apró fehér foltok a körmén?

Mik azok az apró fehér foltok a körmén?

Gyerekkorában gyakran hallotta, hogy azért vannak fehér pöttyök a körmén, mert nem eszik elég vitamint, és igenis meg kell enni a spenótot és a répát. Nos, ez csak félig-meddig fedi a valóságot. A körmön lévő fehér pöttyök nagyon sok mindentől kialakulhatnak, lehetnek valóban a vitaminhiány jelei is, de kialakulhat trauma, sérülés, fertőzés, mérgezés miatt is.

 

Mielőtt továbbmennénk, elevenítsük fel, hogyan alakul ki a köröm. A köröm anyagát a tövénél található mátrixsejtek termelik. A körömtest alsó felszínén hosszúkás lécek vannak, amelyek az irharéteg kitüremkedéseibe illeszkednek. A köröm szövete két rétegből áll, a felső réteget elszarusodott sejtek alkotják, a mélyebb réteg a körömcsíra, ez küldi a hámléceket a körömágy irhalécei közé.A köröm keletkezési folyamatát megzavarhatják sérülések, tápanyaghiány, anyagcserezavarok vagy akár egyes gyógyszerek is. Ekkor a szaruanyag másképp épül fel, szerkezete megváltozik, apró léghólyagocskák alakulnak ki.

 

A fehér pöttyök valójában ilyen apró, szaruba záródó légbuborékok, a jelenséget tudományosan leukonychiának nevezik. Vitaminhiány esetén is kialakulhat, leginkább cinkhiány miatt, de a kalcium vagy B6-vitamin hiánya is okozhatja. Fehérjében szegény táplálkozás miatt is előjöhet, és egyes gyógyszerek is okozhatják. Gyógyítani nem lehet, vagyis a fehér foltokat nem tudják eltüntetni a körömről, egyszerűen meg kell várni, míg lenő.